Annons

Idealguiden.se - Skönhet & Hälsa | SPA | Hudvård | Hårvård | Träning | Kost | Vikt

Du är här: Inspiration » Kroppsterapi » Basal Kroppskännedom

BASAL KROPPSKÄNNEDOM

Detta är en sjukgymnastikform där man både ser till kropp och själ. Man vill finna, förstå och förstärka de resurser som kroppen redan äger. Man kan då bearbeta sin hälsa, inspireras och hitta sin egen väg i tillvaron.

Känslor och spänningar av stress samlas i vår kropp och det slår negativt på andningen, kroppshållning och våra kroppsrörelser. Basal Kroppskännedom bygger på enkla rörelser som lämpar sig till människans kropp. Med existens här och nu ska det tränas i lugn och ro, antingen individuellt eller i grupp. Konceptet bygger på fri andning, balanserad hållning och själslig närvaro. Tränar man i grupp arbetar alla ifrån sina egna förutsättningar och när man arbetar i grupp kan man även ge och ta lärdom från de andra deltagarna. När man tränar regelbundet så blir det en naturlig användning också i vardagen både mentalt och kroppsligt.

Sjukgymnasten fungerar som en vägvisare, demonstrerar rörelserna och hjälper till att man utvecklas som människa. Övningarna är individuella och kan utföras stående, sittande eller liggande. När man tränar regelbundet förbättrar man kroppshållningen och sin rörelseförmåga, det inverkar också matsmältningen och andningen. Man försöker uppnå balans i kropp och själ, ta bort blockeringar och förhindra muskelspänningar. Man förbättrar sin förmåga att själv kunna göra något åt sin situation.

Basal Kroppskännedom härstammar från träningsformen Tai Chi och har sedan anpassats efter västerländska mått och inriktar sig på människans egen läkande kraft. Det avänds tillexempel vid långvarig smärta, ångest, ängslan, depressioner eller andra psykologiska besvär och vid stress. Det ger ökad kroppskännedom både i rörelse och i vila och kunnande i kroppens möjligheter och begränsningar.

Genom att man lär känna sitt jag blir man lyhörd på kroppens signaler och till olika förändringar. För att kunna utvecklas och få effekt av behandlingen måste man ha en egen motivation och vilja. Basal Kroppskännedom inspirerar viljan till utveckling och utforska sina egna mentala och kroppsliga resurser. När styrkan och stabiliteten växer påverkas också det psykiska hälsotillståndet.

Sök företag med verksamhet inom detta ämne.

ARTIKLAR

Hot Stone

Hot Stone

Hot Stone Terapi - är en tusenårig tradition från fjärran östern. Med hjälp av värmen från stenarna och aromadofter går behandlingen ner på djupet och är mycket avslappnande och behaglig för kropp och själ. Läs mer »
Kraniosakral terapi

Kraniosakral terapi

Detta är en mjuk terapiform där man behandlar ansiktets och skallens alla ben i relation med ryggradens kotor. Man kan behandla väldigt djupt eftersom det inte bildas något motstånd, kroppen själv visar hur den vill bli behandlad. Läs mer »
Ayurveda – kunskap om livet

Ayurveda – kunskap om livet

Ayurveda är en terapiform som är en urgammal indisk hälsovetenskap där den enskilda människan sätts i ett helhetssammanhang. Ayur betyder livet Läs mer »
Bli lycklig och få energi av chokladmassage

Bli lycklig och få energi av chokladmassage

Choklad är inte bara gott, det är även nyttigt. Choklad innehåller samma ämnen som i antidepressiva mediciner och gör dig avslappnad, glad och pigg. Läs mer »
Zonterapi

Zonterapi

Fotzonterapi är en behandlingsform inom alternativmedicin, tillhör troligtvis en av de äldsta kända metoderna för självläkning. Läs mer »
Kinesiologi och Manuell Muskeltestning

Kinesiologi och Manuell Muskeltestning

Kinesiologi och manuell muskeltestning är en del av alternativmedicinen och naturläkekonsten. Kinesiologi är modern västerländsk fysiologi, anatomi och rörelselära Läs mer »
Thaimassage

Thaimassage

Thaimassage beskrivs ofta som en mix mellan massage, yoga, shiatsu och akupressur. Används för att få balans och energi i kroppen och göra kroppen smidig och avspänd. Läs mer »
Öronljus – vad är det?

Öronljus – vad är det?

Jag har sett ordet några gånger men aldrig förstått vad som menas med öronljus?! Blev nyfiken när jag såg det igen häromdagen och tog reda på vad som menas och hur det fungerar: Läs mer »
Annons