Annons

Idealguiden.se - Skönhet & Hälsa | SPA | Hudvård | Hårvård | Träning | Kost | Vikt

Du är här: Inspiration » Inre välbefinnande » Lär dig att slappna av

LÄR DIG ATT SLAPPNA AV

Att lära sig att spänna av hjälper oss att må bra. Vi måste kunna varva ner, om vi inte gör det blir det en spänning i kroppen som kan leda till huvudvärk, muskelspänning, trötthet, sömnbesvär, magont eller inre oro.


Oftast är vi inte medvetna om våra spänningar och kan ha gått med dessa en längre tid. Du kan öka ditt välbefinnande med en medveten andning - stressen kan minska, du blir stabilare känslomässigt, du får ökad energi och koncentration. Det är viktigt att lära sig att kunna slappna av!


Med avspänning kan du må bättre både fysiskt och psykiskt. Andningen påverkas av stress av olika slag, när vi blir rädda, spända eller oroliga, då blir den snabbare och vi tar kortare och ytligare andetag från övre delen av bröstkorgen. Men vi kan hjälpa till att bli lugna genom att medvetet andas lugnt. Normalt andas vi ca 15 andetag per minut, när vi är lugna drar vi djupa andetag långt ner i bröstkorgen, det kan vi se om vi tittar på magens rörelser.


Avslappningsövningar gör att man blir medveten om sina muskelspänningar och lära sig att kunna styra de spända musklerna med viljan.


Det finns olika sorters avslappningsmetoder, en är att man spänner en muskel så mycket man kan, för att sedan låta den slappna av. Man går igenom muskelgrupp efter muskelgrupp och avslutas med avslappning i hela kroppen. En annan kan vara att man med tankens kraft fokuserar på tyngdkänsla, värme och lugn.


Du kan även prova kurser i yoga, meditation, qigong mm. Avslappning kan du även få av massage och motion, spänningarna i kroppen får utlopp när du motionerar. Vilken metod du än väljer så kom ihåg att det tar tid innan du märker något resultat. Så ha tålamod!


Enkla avslappningsövningar på cd och kassett finns att köpa i bokhandeln eller på apoteket. Det kan vara skönt att få vägledning om man vill träna hemma.


För att få avkoppling kan det räcka med att ta en promenad i vacker natur eller ett varmt bad för att det ska ha en avstressande inverkan.


Hitta den avslappningsmetod som du trivs med och bli lugn och harmonisk!

Sök företag med verksamhet inom detta ämne.

ARTIKLAR

Starta dagen med bra förutsättningar

Starta dagen med bra förutsättningar

Att ha en bra eller dålig dag är något du kan påverka och välja själv. Hur vi upplever och hanterar vissa situationer, som till exempel uppvaknandet på morgonen Läs mer »
Alla vill vi vara lyckliga men vad innebär det?

Alla vill vi vara lyckliga men vad innebär det?

Alla människor har olika uppfattningar om vad lycka faktiskt är. Nedan kan du läsa vår definition om lycka. Läs mer »
Från glädje till sorg på ett ögonblick

Från glädje till sorg på ett ögonblick

Storm istället för snö var ju inte direkt vad vi väntat oss. Det är tråkigt att läsa om de människor som mist sitt liv pga stormen. Läs mer »
Det borde vara allas rätt att få må bra

Det borde vara allas rätt att få må bra

Vi hör alldeles för ofta "proffstyckare" säga: "Nu har du varit med om så mycket olycka att du kommer att må dåligt länge, länge, antagligen hela livet." Läs mer »
Feng Shui

Feng Shui

Spelar möbleringen i hemmet någon roll? Kan man möblera så att man mår bättre? Enligt Feng Shui ska man skapa rum som balanserar enligt de fem grundenergierna som universum består av. Läs mer »
Hunden hjälper dig att må bra!

Hunden hjälper dig att må bra!

Vem kan motstå ett par bedjande bruna ögon som säger "Kom, bry dig om mig, klappa mig!" Vid alla dina sinnesstämningar finns hunden troget där. Läs mer »
Yoga och meditation - botemedel mot stress

Yoga och meditation - botemedel mot stress

I dagens samhälle när allt går fortare, vi ska hinna med fler saker på kortare tid och dessutom ska vi vara bra medmänniskor. Denna ekvation är svår att få ihop och därför är det otroligt viktigt att vi tar hand om oss själva. Läs mer »
Några enkla tips för bättre självkänsla

Några enkla tips för bättre självkänsla

För att du ska få en bättre självkänsla och älska dig själv för den just du är följer här några enkla tips som hjälper dig på vägen: Läs mer »
Annons