Du är här: Inspiration » Inre välbefinnande » Lär dig att slappna av

LÄR DIG ATT SLAPPNA AV

Att lära sig att spänna av hjälper oss att må bra. Vi måste kunna varva ner, om vi inte gör det blir det en spänning i kroppen som kan leda till huvudvärk, muskelspänning, trötthet, sömnbesvär, magont eller inre oro.


Oftast är vi inte medvetna om våra spänningar och kan ha gått med dessa en längre tid. Du kan öka ditt välbefinnande med en medveten andning - stressen kan minska, du blir stabilare känslomässigt, du får ökad energi och koncentration. Det är viktigt att lära sig att kunna slappna av!


Med avspänning kan du må bättre både fysiskt och psykiskt. Andningen påverkas av stress av olika slag, när vi blir rädda, spända eller oroliga, då blir den snabbare och vi tar kortare och ytligare andetag från övre delen av bröstkorgen. Men vi kan hjälpa till att bli lugna genom att medvetet andas lugnt. Normalt andas vi ca 15 andetag per minut, när vi är lugna drar vi djupa andetag långt ner i bröstkorgen, det kan vi se om vi tittar på magens rörelser.


Avslappningsövningar gör att man blir medveten om sina muskelspänningar och lära sig att kunna styra de spända musklerna med viljan.


Det finns olika sorters avslappningsmetoder, en är att man spänner en muskel så mycket man kan, för att sedan låta den slappna av. Man går igenom muskelgrupp efter muskelgrupp och avslutas med avslappning i hela kroppen. En annan kan vara att man med tankens kraft fokuserar på tyngdkänsla, värme och lugn.


Du kan även prova kurser i yoga, meditation, qigong mm. Avslappning kan du även få av massage och motion, spänningarna i kroppen får utlopp när du motionerar. Vilken metod du än väljer så kom ihåg att det tar tid innan du märker något resultat. Så ha tålamod!


Enkla avslappningsövningar på cd och kassett finns att köpa i bokhandeln eller på apoteket. Det kan vara skönt att få vägledning om man vill träna hemma.


För att få avkoppling kan det räcka med att ta en promenad i vacker natur eller ett varmt bad för att det ska ha en avstressande inverkan.


Hitta den avslappningsmetod som du trivs med och bli lugn och harmonisk!

Sök företag med verksamhet inom detta ämne.

ARTIKLAR

Qigong

Qigong

Qi betyder livsenergi och är en energi som flödar genom allt levande, om kroppens qi blockeras blir det disharmoni och kan då minska vår motståndskraft. Gong betyder arbete/rörelse och qigong uttalar du tji-gång. Läs mer »
Hunden hjälper dig att må bra!

Hunden hjälper dig att må bra!

Vem kan motstå ett par bedjande bruna ögon som säger "Kom, bry dig om mig, klappa mig!" Vid alla dina sinnesstämningar finns hunden troget där. Läs mer »
Helhetshälsa ger inre framgång

Helhetshälsa ger inre framgång

Vi borde unna oss mer tid till att ta hand om oss själva och sätta oss själva i främsta rum en stund. Unna oss lyxen att koppla bort allt, stilla tankarna och kroppen. Det inre välbefinnandet är så otroligt viktigt Läs mer »
Stressad - skapa energi med en enkel minimeditation

Stressad - skapa energi med en enkel minimeditation

Har du haft en stressig förmiddag? Är du orolig för något? Ska du ha ett jobbigt möte? Lugn, en enkel meditation efter lunch hjälper dig att få ordning på tankarna. Läs mer »
Meditera dig till inre välbefinnande

Meditera dig till inre välbefinnande

För att må bra mentalt är det viktigt att hitta ditt inre lugn, din egen oas. Ibland möter vi människor med inre frid, som man kan känna direkt man är i närheten av dem. Läs mer »
Låt inte dina rädslor styra

Låt inte dina rädslor styra

En metod att hantera sina rädslor är att visualisera fram situationen som man är rädd för och medvetet styra den till en positiv utgång. Läs mer »
Feng Shui

Feng Shui

Spelar möbleringen i hemmet någon roll? Kan man möblera så att man mår bättre? Enligt Feng Shui ska man skapa rum som balanserar enligt de fem grundenergierna som universum består av. Läs mer »
Det borde vara allas rätt att få må bra

Det borde vara allas rätt att få må bra

Vi hör alldeles för ofta "proffstyckare" säga: "Nu har du varit med om så mycket olycka att du kommer att må dåligt länge, länge, antagligen hela livet." Läs mer »