Annons

Idealguiden.se - Skönhet & Hälsa | SPA | Hudvård | Hårvård | Träning | Kost | Vikt

Du är här: Inspiration » Kost/Vikt » Ny självhjälpsbehandling i kampen mot kroppsföraktet

NY SJÄLVHJÄLPSBEHANDLING I KAMPEN MOT KROPPSFÖRAKTET

Är du missnöjd med ditt utseende? Du är inte ensam. En av tio unga kvinnor lider av ätstörningar. Var tionde svensk kan tänka sig plastikkirurgi. Allt fler människor lever med ett förakt för sin egen kropp och de flesta får aldrig professionell hjälp, innan det kan vara för sent.

Nu kan ett utbrett missnöje med kropp och utseende avhjälpas med framgångsrik självhjälp. I vår genomförs vid Uppsala universitet en studie på drygt 200 svenskar med negativ kroppsuppfattning. Den nya KBT-baserade metodens syfte är att lära ut hur man lever med, istället för mot, sin egen kropp.

Är du missnöjd med din kropp? Beror din självkänsla på hur du bedömer ditt utseende? Lever du i väntan på att din kropp och ditt utseende ska förbättras? Du är inte ensam.

Idag lever många människor med ett stort missnöje över sitt eget utseende. Att ogilla sin kropp har blivit något av en norm, framför allt hos kvinnor. Mer än 10 % av alla unga kvinnor har något slag av ätstörning enligt web4health. Forskning från USA pekar på att missnöje med kropp och utseende har blivit alltmer vanligt sedan 70-talet. Allt fler blir också positivt inställda till skönhetsoperationer. I en undersökning från 2004 meddelar Sifo att var tionde svensk är beredd att med kirurgisk hjälp förbättra sitt utseende.

Kampen för att uppnå dagens skönhetsideal kan ha förödande konsekvenser. Vanliga följder av kroppsfixering och bantning är depression, ångest, missbruk, ätstörningar och det kan till och med leda till döden. I en undersökning av patienter med anorexi dog 15 % inom 12 år av antingen fysiska orsaker eller självmord.

Nu finns det hjälp

Med självhjälp kan alla de som aldrig skulle få professionell hjälp äntligen få tillgång till framgångsrika metoder, utvecklade av ledande experter på området.

Boken Lev med din kropp: om acceptans och självkänsla föreslår ett nytt förhållningssätt till din kropp: Lev det liv som du vill leva nu och lär känna din kropp på ett nytt sätt, via upplevelser snarare än negativa tankar. Boken är skriven av de på området framstående psykologerna Ata Ghaderi (leg. psykolog, leg. psykoterapeut och docent i klinisk psykologi) och Thomas Parling (leg. psykolog och doktorand i psykologi). Båda författarna arbetar med och forskar kring negativ kroppsuppfattning och ätstörning vid Uppsala universitet. Boken bygger på tredje vågens KBT, Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Boken är skriven för dig som känner att missnöje med utseendet hindrar dig från att leva det liv du önskar.

I vår finns en unik möjlighet till att delta i en forskningsstudie om självhjälp för negativ kroppsuppfattning som baseras på boken Lev med din kropp. Självhjälpskursen riktar sig till både kvinnor och män över 18 år, som är missnöjda med kropp eller utseende och känner att missnöjet upptar en för stor del av livet och hindrar dem från att leva det liv som de önskar. Kursen är utvärderad i en tidigare studie vid Uppsala universitet med lovande resultat. Den studie som påbörjas nu under 2009 är ett ytterligare steg i att utvärdera programmet, samt att tillföra ytterligare till forskningen inom området. Deltagandet i studien är kostnadsfri. Kursmaterialet består av boken, som är det enda som deltagaren behöver införskaffa för programmet och betala för själv. Deltagaren arbetar själv med kursmaterialet. Kurstid och den typ av stöd som erbjuds utöver det egna arbetet med kursmaterialet är beroende av vilken deltagargrupp som deltagaren tilldelas.  

Anmälan till kursen och mer information om studien finns på projektets hemsida:

http://www.anst.uu.se/ataghade/kroppsuppfattning.html
http://www.anst.uu.se/ataghade/omstudienBI.html


Kontakt
Frida Lundqvist, psykologkandidat, Uppsala universitet
Tel 0734-404410, E-post levmeddinkroppfrida@gmail.com

Marléne Kölhi, psykologkandidat, Uppsala universitet
Tel 0707-740625, E-post levmeddinkroppmarlene@gmail.com

Ata Ghaderi
Docent i klinisk psykologi, leg psykolog, leg psykoterapeut, Uppsala universitet
Tel 018-4717986 

Frida Lundqvist

Sök företag med verksamhet inom detta ämne.

ARTIKLAR

Se upp - ätstörningarna ökar och allt fler drabbas

Se upp - ätstörningarna ökar och allt fler drabbas

Tyvärr så är det alldeles för många som drabbas av någon form av ätstörning. Det är främst kvinnor som drabbas men man uppmärksammar alltmer att även män drabbas. Läs mer »
Kost – lev längre med rätt kost

Kost – lev längre med rätt kost

Vi åldras inte i samma takt som förr vilket märks på de flesta, vissa 40-åringar ser ut som 30-åringar och för en del människor är det tvärtom att de ser äldre ut än vad de i själva verket är. Läs mer »
Kostrådgivning

Kostrådgivning

När det kommer till ämnet bra kost är myterna många och det är inte alltid lätt att veta vad och vem man ska tro på. Med en välutbildad kostrådgivare får du inte bara veta vilka av alla metoder och tips som är något att ta fasta på, du får även en väl underbyggd förklaring till varför. Läs mer »
Alkohol - i måttliga mängder

Alkohol - i måttliga mängder

Regn två veckor i sträck. Skor som läcker, ett glas vin i soffan. Känns redan bättre. Ett till, hösten är inte så jobbig ändå som folk säger. Bag-in-box, en riktigt bra uppfinning! Läs mer »
Grött, vitt, rött och svart

Grött, vitt, rött och svart

När det är kallt och vi har varit ute i kyliga vindar, vi småhuttrar och känner oss frusna. Då finns det ett snabbt och enkelt botemedel i massor av spännande smaker och färger. Läs mer »
Kolesterol

Kolesterol

Vad är det och varför är det så farligt? Hjärt-kärlsjukdomar har ett tydligt samband med för höga kolesterolvärden i blodet. Men med rätt kosthållning kan du få dina blodfetter i balans. Läs mer »
Ny självhjälpsbehandling i kampen mot kroppsföraktet

Ny självhjälpsbehandling i kampen mot kroppsföraktet

Är du missnöjd med ditt utseende? Du är inte ensam. En av tio unga kvinnor lider av ätstörningar. Var tionde svensk kan tänka sig plastikkirurgi. Läs mer »
Varför är frukosten så viktig?

Varför är frukosten så viktig?

När man äter frukost får man ett trevligare humör, håller sig smal och intelligent och aptitregleringen fungerar bättre under hela dagen. Läs mer »
Annons